Bonnier fastigheter

Niam och Bonnier Fastigheter byggstartar första nyproduktionskvarteret i Värtahamnen

2023-06-19

I dag vid lunchtid togs det första spadtaget för två nya byggnader i Värtahamnen, Stockholm. Niam, Bonnier Fastigheter och Stockholms stad var på plats och berättade om det nya kontorskvarteret Hangö med över 26 000 kvadratmeter BTA. Niams byggnad Grid 17 ritas av Brunnberg & Forshed och Bonnier Fastigheters Portalen av LINK Arkitektur. Inflyttning sker under 2025/2026.

Värtahamnen ska de kommande åren transformeras till ett av Stockholms mest hållbara innerstadsområden och det nya kvarteret har därför hög miljöklassning. Byggnaderna skapas som två separata projekt av respektive fastighetsbolag. Grid 17 med 5 900 kvadratmeter uthyrningsbar yta och Portalen med sina 12 000 kvadratmeter ger var för sig de potentiella hyresgästerna möjlighet till ett helt eget hus, endast 10 minuter med cykel från Stureplan.

- Det känns mycket bra att nu kunna påbörja arbetet med Portalen i Värtahamnen och därmed få bidra till Stockholms fortsatta utveckling. Vi har mycket höga ambitioner för dessa kvarter som på olika sätt utgör viktiga landmärken i den nya spännande och hållbara stadsdel som Värtahamnen nu påbörjar sin förvandling till, säger Tomas Hermansson, vd, Bonnier Fastigheter.

- Vårt projekt Grid 17 och kvarteret Hangö blir startskottet för nya Värtahamnen. Det känns spännande och roligt att tillsammans med Bonnier Fastigheter äntligen byggstarta det första kvarteret och vara med och öppna upp hamnen för stockholmarna, säger Hans Lisserkers, projektutvecklingschef, Niam.

 

Deltagare och talespersoner under dagens spadtag i Värtahamnen:

Tomas Hermansson, vd, Bonnier Fastigheter.

Hans Lisserkers, projektutvecklingschef, Niam.

Staffan Lorentz, projektchef Stockholms stad för Norra Djurgårdsstaden.

PORTALEN, Bonnier Fastigheter

Portalen byggs vid entrén till den nya stadsdelen och blir en naturlig ingång till hela kvarteret. Fastigheten inrymmer 12000 kvm kommersiella ytor fördelat på 13 våningsplan. Portalens koncept kretsar kring hållbarhet, effektivitet och anpassningsbarhet. Den bärande stommen är därför robust och långsiktigt hållbar, medan alla innerväggar är lätta och flyttbara. Materialval görs utifrån det långsiktiga livscykelperspektivet, med stort fokus på lågt underhållsbehov och hög återanvändningsgrad.

- Gestaltningen av den här byggnaden handlar om såväl robusthet som elegans. Kontorslokalerna blir riktigt fina, med gott om dagsljus tack vare de smala byggnadskropparna. Folklivet bjuds in i gatuplan, vilket balanseras med en exklusivitet för hyresgästerna, som erbjuds egen tillgång till takterrasserna. Att hållbarhet har haft så stort fokus har varit fantastiskt givande, säger Xavier Saladin, uppdragsansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Förutom Portalen utvecklar Bonnier Fastigheter även Pirhuset som kommer att bli ett landmärke för stadsdelen och staden.

För mer information Bonnier Fastigheters projekt i Värtahamnen kontakta:

Thomas Tranberg, Chef Kommersiella Fastigheter, Bonnier Fastigheter

+46 70 545 75 43, thomas.tranberg@bonnierfastigheter.se

Om Bonnier Fastigheter

Bonnier Fastigheter ska på utvalda delmarknader med lokal närvaro och ett långsiktigt engagemang förvärva, utveckla, förädla och förvalta egna fastigheter. Sedan 1856 har Bonnier varit en långsiktig fastighetsägare och samhällsutvecklare som bidrar till ett hållbart, tryggt och öppet samhälle. Verksamheten bedrivs i tre affärsområden: Kommersiella Fastigheter, Bostad och Invest. Merparten av fastigheterna är belägna i Stockholms innerstad och Uppsala. Bonnier Fastigheter är helägt av familjen Bonnier. www.bonnierfastigheter.se

GRID 17, Niam

Ytorna i Grid 17 sträcker sig från 250 till 810 kvadratmeter per våningsplan och har stora fönster med mycket ljusinsläpp. Högst upp i huset finns en gemensam takterrass i söderläge och toppvåningen har även en privat terrass. I bottenvåningen finns café med uteservering samt butikslokaler mot Hangövägen. För dem som cyklar eller åker elmoppe till kontoret finns generösa omklädningsrum och parkering både inne och ute. Projektet är en del av Niams långsiktiga satsning i Värtahamnen med över 60 000 kvadratmeter uthyrbar yta inom en rad olika projekt.

- Värtahamnens koppling till vatten och industri återspeglas i husets råa karaktär och rationella struktur. Upprepningen av konstruktiva element formar en tydlig grid i fasaden. Betongen exponeras både inne och ute och kompletteras med gula detaljer inspirerade av området, berättar Nina Barcon, arkitekt på Brunnberg & Forshed.

Förutom Grid 17 utvecklar och äger Niam Scandic hotels byggnad samt kontorshuset EQ Stockholm. Ytterligare ett stort nyproduktionsprojekt är The Dockworks som blir en av Stockholms mest spektakulära byggnader.

För mer information om Niams projekt i Värtahamnen kontakta:

Hans Lisserkers, projektutvecklingschef, Niam

+46 76 634 20 01, hans.lisserkers@niam.com

Om Niam

Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och förvaltar ett fastighetsbestånd om cirka €3,2 miljarder. Bolaget erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera i de nordiska marknaderna genom sina fonder. Niam grundades 1998 och har sedan start investerat i fastigheter till ett värde om €12 miljarder. Niam har cirka 100 anställda med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg. För mer information vänligen besök: www.niam.com

Bonnier Fastigheter ska på utvalda delmarknader med lokal närvaro och ett långsiktigt engagemang förvärva, utveckla, förädla och förvalta egna fastigheter. Sedan 1856 har Bonnier varit en långsiktig fastighetsägare och samhällsutvecklare som bidrar till ett hållbart, tryggt och öppet samhälle. Verksamheten bedrivs i tre affärsområden: Kommersiella Fastigheter, Bostad och Invest. Merparten av fastigheterna är belägna i Stockholms innerstad och Uppsala. Bonnier Fastigheter är helägt av familjen Bonnier.