Bonnier fastigheter

Maria Miesenberger

Hide and Seek, skulptursvit (2005).

Maria Miesenberger (född 1965 i Sverige) slog igenom på 1990-talet med en serie fotografier baserade på bilder från familjens fotoalbum. Bilderna har senare visats runtom i världen och Miesenberger är en av de konstnärer som starkt och självklart arbetat med det personliga och privata för att skapa en gemensam resonansbotten för alla betraktare: för våra egna minnen av bilder, dofter, händelser och ljud från barndomens gränslösa rike.

I januari 2005 visade Miesenberger för första gången skulptursviten Hide & Seek. Den har senare visats på otaliga museer och institutioner runtom i landet och blivit oerhört älskad. Den kompletta sviten består av tre olika skulpturer: En stående som håller händerna för ögonen, en som smyger sig fram på alla fyra och så den tredje, den smygande och krypande.

Skulpturerna, gjutna i aluminium och med Miesenbergers omisskännliga vindlande fingeravtrycksliknande mönster på ytan, är som flyktiga minnen av barndomens kurragömmalek. De är lätta i sitt uttryck och det mjuka formspråket gör att de blir svårgripbara. De stannar inte hos oss utan är redan på väg vidare – precis som minnesbilderna som snabbt sveper förbi. De rör sig mellan betraktaren och dennes omgivning.

Hide and Seek (2004)