Bonnier fastigheter

John McCracken

John McCracken (född 1934 i USA) är en spännande konstnär som vuxit upp, gått på konstskola och bott största delen av sitt liv i Kalifornien

Han har inspirerats både av den omgivande miljön och det rådande konstklimatet och redan på konstskolan började han arbeta med tredimensionella målningar framställda med industriella tekniker och material.

I mitten av 1960-talet fann han den form han länge skulle återkomma till. Ett objekt som skulle placeras stående på golvet och lutandes mot en vägg. Konstnären menade att verket var både skulptur och målning eftersom det tog upp golv- och väggyta samtidigt. Han inspirerades av surfkulturen och brädornas form och tillverkningssätt och hans oerhört vällackade ytor påminde om surfbrädans styrka och glans.

Monokroma verk är något av hans signum, gärna i kraftfulla och starka färger som rosa, grönt och rött. Han menar att det fanns något av det kaliforniska ljuset i dem. I några av de senare skulpturala verken som lådor och kuber arbetade han upp glansen i ytan så att verken reflekterade omgivningarna så pass att själva verkets färg nästan blev underordnat reflektionerna och skulpturerna blev nästintill kamouflerade.

John McCracken