Bonnier fastigheter

Idun Baltzersen

Andras ögon (2020).

Idun Baltzersen (född 1987 i Trondheim, Norge) bor och verkar, sedan sin examen från Konstfack, i Stockholm. Hennes till formatet ofta stora verk är utförda med träsnittstekniken som grund, uppbyggda som collage och ofta med en tredimensionell känsla. Verket Andras ögon (2020) ingick i en utställning hos Galleri Magnus Karlsson hösten 2020.

Konstnären berättar att hon var inspirerad av italienska renässansmålningar och att det är något särskilt över de bilder där människorna ingår i ett landskap eller en miljö med andra, men utan att agera med varandra, likt klippdockor. "Andras ögon" reflekterar över den tid i vilken vi lever. Rädslan av att inte duga eller av att inte vara är universell. Den är gemensam för väldigt många människor. Och i en medial tid då mycket av det vi gör väljer vi att dela med andra i sociala medier, så gör det oss också extra självmedvetna och sårbara.

Det finns något i den unga kvinnans blick, hur hon håller händerna för ansiktet men ändå lämnar en glipa för att se, som låter oss ana att hon inte riktigt orkar ta del av sin omvärld. Hon skyddar sig och lyssnar inåt. Men hennes nyfikenhet tar överhanden och det skvallrar också om att nyfikenheten kommer att vara hennes motor, den kommer att ta henne vidare på livets vindlande stig mot nya upptäckter och erfarenheter. Kanske är omvärlden full av upptäckter, eller så visar det sig att den riktigt stora upptäckten fanns inom henne själv.

Andras ögon (2020)