Bonnier fastigheter

Eddie Martinez

Big BH Grid No. 3 (2020).

Eddie Martinez (född 1977 i USA) är en konstnär vars måleri på ett oerhört elegant sätt befinner sig i gränslandet mellan det figurativa och det abstrakta. Han är till största delen självlärd och fann tidigt inspiration i den urbana världen omkring honom.

Kritiker och recensenter har länkat Eddie Martinez till vitt skilda modernister som Paul Klee och Cy Twombly. Roberta Smith, New York Times legendariska konstkritiker, är nog den som tidigt beskrev hans måleri som bäst – som en uppdaterad och frigjord nyexpressionism. Det vill säga ett fritt måleri med känsla, färg och styrka.

Martinez håller dock en fot i det representativa måleriet för i hans ofta ganska stora målningar kan vi ofta ana figurer bakom det till synes rent intuitiva måleriet. I Big BH Grid No. 3 (2020) möter vi inte bara en utan flera huvudliknande figurer. Linjer fylls av färger och uttryck. Olika ögon möter betraktaren och allt detta mot en rå vit duk.

Linjerna i målningen skvallrar om att tecknandet är viktigt för Martinez. Han vill behålla tecknandets snabba arbetssätt även om verktyget bytts från penna till pensel. Martinez har fått ett enormt genomslag och på drygt tio år gått från att vara relativt okänd till att nu ställa ut runtom i världen. 

Big BH Grid No. 3 (2020)