Bonnier fastigheter

Torsgatan 21

Den fanns nästan ingenting som var mer flärdfullt i Sverige än det som pågick i det höga tornet på Torsgatan. Här gjordes allt från Året Runt till tidningen Se och i Drömfabriken kunde nästan vad som helst ända. Och gjorde ofta också det.

Albert ”Abbe” Bonnier Jr fick flytta in i sitt hus på Torsgatan 21 år 1960 och där styrde han tillsammans med sin bror Lukas ”Lucke” Bonnier över det som visade sig vara veckotidningarnas guldålder. Abbe var trött på de gamla lokalerna på Sveavägen 53 och hade satt igång planeringen av det nya huset redan 1936. Men först måste både Skatteverket och Auktionsverket få ha sina lokaler i huset innan Åhlén & Åkerlund till sist fick flytta in. 

Huset sjöd av förhoppningar, kreativitet och sensualitet. Herrarna i familjen Bonnier avlevererades varje morgon på parkeringsplatsen framför huvudentrén av sina privatchaufförer. Huset med sitt uppåtsträvande tegeltorn hade ritats av arkitektfirman Tengbom som en hyllning till ordens frihet. 

Exakt tio år tidigare hade Albert Bonnier Jr avgått som vd för Åhlén & åkerlund och lämnat över till sin yngre bror Lukas. Han var nu i full färd med att bygga upp Bonnierkoncernen. I bottenplanet mot Torsgatan kunde man genom stora fönster se hur pressarna rullade och tryckte ut hundratusentals tidningar i veckan. Detta var själva navet i familjeföretaget Bonniers och dessutom bidrog veckotidningarna i allra högsta grad till finansieringen av den övriga verksamheten.

Men tiden gick och man kunde av miljöskäl inte ha ett stort tryckeri mitt i Stockholm, så dunket från pressarna slutade så småningom. Tidskriftsläsandet fick hård konkurrens av andra medier. Under 2019 flyttar de sista tidskrifterna ut till Marieberg.