I fem år har Sara Björnberg arbetat för att hållbarhetsarbetet ska genomsyra alla delar av Bonnier Fastigheter. Stora steg har tagits i rätt riktning och engagemanget är påfallande hos både medarbetare och hyresgäster – men det är det längre perspektivet som gör hela skillnaden.
Som chef för hållbar utveckling är du strategiskt ansvarig för allt från källsortering till moderna materialval, men det är genom att se bakåt du hittar din främsta inspiration?
– Inom Bonnierkoncernen har vi långsiktigheten i vårt DNA. Den är en fundamental del av vilka vi är, både som företag och som kraft i samhället. Att vi planerar för generationer och inte för kvartal genomsyrar allt vi gör och är ett tydligt fundament i hållbarhetsarbetet. Med de förutsättningarna kan jag fatta beslut som är hållbara på riktigt. Det gör mig både ödmjuk och inspirerad.
Vad innebär den långsiktigheten i det dagliga arbetet? Hur blev den synlig under 2023?
– Om vi tittar på hur vi arbetat i Uppsala under året så handlade förvärvet av Dragarbrunn om att just bygga för långsiktighet. Vi vill växa dynamiskt och såg att vi saknade en fastighet med lokaler av den storleken. Den sortens strategiska tillväxt är också hållbarhet. Med hyresgästen Olink och deras nya kontor i Cykelfabriken så har vi varken kompromissat med miljö- eller klimatkrav, utan fokus har tydligt legat på hur vi här och nu kan göra bra materialval. Hur kan vi återbruka, hur minskar vi utsläppen av växthusgaser, hur väljer vi tidlösa material som inte behöver bytas ut? Det finns inte plats för någon slumpmässighet, alla frågor måste ställas.
– Och geoanläggningen på Torsgatan är ett lysande exempel på att vi aldrig får glömma projekttiden, även om den är så mycket kortare än livslängden på det vi bygger. Det här är ett projekt som kommer spara massor av energi, men en vanlig kompressor hade släppt ut minst 90 kubikmeter diesel under borrningen. Det är för oss en omöjlig ekvation i ett hållbarhetsprojekt. Så då hittade vi en elkompressor istället.
Det är lätt att se hur långsiktigheten skapar hållbarhet när det gäller materialval, men hur spelar den in i relationen till era hyresgäster?
– Vår långsiktighet ger frihet. När horisonten är längre bort än nästa kvartalsrapport så kan man på riktigt utgå från hyresgästens behov och platsens förutsättningar. Det skapar både ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Våra hyresgäster sitter väldigt länge hos oss och har du en hyresgäst som är nöjd och sitter kvar kommer du inte bygga om lokalerna, utan vårda det som finns. Kanske målar vi om eller flyttar en vägg, men väldigt mycket handlar om att ta hand om befintliga värden. Därför är våra kundrelationer så viktiga. Att vi är närvarande, lätta att kontakta och bjuder in till dialog – det är helt avgörande.
Ditt mål är att hållbarhetsarbetet ska vara en självklarhet i varje del av företaget, hur ser gensvaret ut?
– Vi har ett jättehögt engagemang internt för hållbarhetsfrågor. Alla är verkligen villiga att leva som man lär – och att lära nytt. Det kan handla om väldigt konkreta saker, som att vi behöver vara noga i plaståtervinningen, eftersom felsorterad plast ger smutsig fjärrvärme, eller bredare frågor som ”Vem hos mina leverantörer kan jag påverka att ta hållbara beslut?”. Klimatförbättrad betong och andra initiativ är absolut viktigt, men beteendeförändringen hos varje enskild individ är helt avgörande. Hållbarhetsarbetet är inte en människas jobb, utan något alla måste ta ansvar för.
Du är också ansvarig för digital utveckling, hur hänger det ihop med hållbarheten?
Förutom en beteendeförändring är digitala hjälpmedel en stor del av lösningen för att till exempel spara energi. Vi har inom Bonnier Fastigheter en vision om att hållbarhetsarbetet och den digitala utvecklingen ska kunna gå hand i hand, och driver vissa pilotprojekt där vi testar detta redan nu. Under 2023 handlade mycket om hemläxa för vår del, vi har förberett vår digitala miljö för att enklare kunna koppla på digitala hjälpmedel. Under 2024 ska vi växla upp och börja använda det som faktiskt fungerar. Det ska bli roligt att se vad vi lärt oss!
Om förra året handlade om att göra läxan, vad ser du mest fram emot under 2024?
– Under året planerar vi att gå med i Science Based Targets Initiative och därigenom sätta vetenskapligt baserade klimatmål. Den stora skillnaden blir att vi därigenom kan leda i bevis och aktivt arbeta mot att klara 1,5 gradersmålet i Parisavtalet. Vi tittar nu mycket på våra Scope 3-utsläpp, dvs de indirekta utsläppen främst kopplade till byggprojekt och hyresgäster. Vi kartlägger dessa för att kunna målsätta dem när vi går med och se till att de minskar framåt. En viktig del kommande år handlar om hur vi väljer rätt vid nybyggnationen i Värtahamnen, så att inte projektet där stjälper målen. Vårt hållbarhetsarbete handlar väldigt mycket om att utnyttja det vi redan har och att effektivisera användningen av våra befintliga hus – men OM vi bygger nytt, hur gör vi det på smartast sätt? Där har vi en ny sorts långsiktighet att värna.